'Langdurige storm Xaver komt in twee windpieken'

© ANP.

Nederland staat een opvallend langdurige storm te wachten. Vanochtend tussen 10 en 11 uur haalt de wind langs de noordkust voor het eerst stormkracht en pas 24 uur later begint de wind weer af te nemen. Weerplaza verwacht twee windpieken van de depressie met de naam Xaver.

Om 15.00 uur bereikt de eerste windpiek aan het noordelijk kustgebied. Er staat dan windkracht 10 tot 11 langs de noordkust, zware tot zeer zware storm, en de windstoten lopen tijdelijk op tot iets boven de 130 kilometer per uur. Weeronline spreekt zelfs over windstoten van 140 kilometer per uur. Ook landinwaarts treden in de namiddag de zwaarste windstoten op, voorafgegaan door enkele uren regen. Wel is het in het binnenland en langs de westkust rustiger weer met een windkracht 3 tot 6.

Aan het begin van de avond volgt een twee windpiek. Vanaf dat moment breiden winterse buien zich over het land uit. Na een korte windafname neemt hij opnieuw toe naar een dikke windkracht 10 langs de noordkust.

Weerplaza en Weeronline verwachten vanwege pakjesavond een zeer drukke en vervroegde avondspits.

Gladheid
Later in de avond beperkt de storm en de zware windstoten zich voornamelijk tot de kustprovincies. In het binnenland wordt mogelijke gladheid dan steeds belangrijker. Vooral na middernacht kan het in de noordelijke helft van het land en het oosten plaatselijk glad worden door hagel of sneeuw.

De storm verdwijnt langs de noordkust pas morgen in de loop van de dag. Door de zeer lange duur van de noordwesterstorm wordt het Noordzeewater flink opgestuwd langs de Nederlandse kust.

© anp.

Door: redactie 5-12-13 - 09:38