'Dode' oma wordt na 3 dagen wakker in lijkenhuis

© Thinkstock.

Een 61-jarige Russische oma is niet één, maar al twee keer uit het 'rijk der doden' opgestaan. Hardy Lyudmila Steblitskaya mag van geluk spreken dat ze het nog kan navertellen, want de vrouw werd slecht enkele minuten voor haar autopsie wakker in het lijkenhuis.

Lyudmila lag drie dagen lang in een ijskoud mortuarium toen ze weer bijkwam. De Siberian Times schrijft dat de gepensioneerde kokkin vorig jaar in november voor de eerste keer 'overleed'. Een jaar later, in oktober 2012, gebeurde het ondenkbare: de vrouw werd opnieuw doodverklaard en kwam ook nu weer tot leven.

Lyudmila verraste vriend en vijand toen ze volgens de dokters haar laatste adem uitblies in het Tomsk Regional Clinical Hospital. Toen haar 29-jarige dochter Anastasia, mama van de 9 jaar oude Nelli, de dokters opbelde om te vragen hoe het met haar moeder was, kreeg ze te horen dat haar moeder was overleden.

Begrafenis geregeld
Anastasia, kapot van verdriet, bracht vrienden en familieleden op de hoogte van het nieuws en begon aan de voorbereidingen van de begrafenis. Ze gaf 60.000 roebel (zo'n 1.300 euro) uit aan bloemen, een doodskist, een begraafplaats en aan de koffietafel.

Toen Anastasia op de dag van haar moeders begrafenis haar lichaam kwam ophalen, kreeg ze echter te horen dat ze moest wachten omdat de dokters nog geen autopsie hadden uitgevoerd. De dochter vertelde tegen de krant dat een arts haar benaderde en zei dat haar moeder niet dood was. Anastasia zag tot haar grote verbazing hoe haar moeder doodgewoon in bed lag.  

Grafdelver opgebeld
'Ik was zo verbaasd dat ik er eens niet aan dacht om opnieuw de kamer binnen te gaan om mijn moeder een knuffel te geven. Of om haar te vragen wat er in godsnaam was gebeurd', vertelt Anastasia aan de Siberian Times. 'Ik begon iedereen op te bellen en zei dingen zoals: 'Euhm, sorry. Is het mogelijk om dat graf niet verder uit te graven? Ah, het is al gebeurd? Oké, maar er zal echter geen begrafenis zijn want mijn moeder leeft nog.'

Haar moeder kan zich enkel herinneren dat ze op vrijdag in het ziekenhuis belandde en drie dagen later in het lijkenhuis wakker werd omdat haar huid van de kou aan het vervellen was.

Twee maanden geleden was het opnieuw zover. Lyudmila - die met hartproblemen kampt - werd voor de tweede keer doodverklaard, al slaagden de dokters er deze keer in om haar al na een paar uur opnieuw tot leven te wekken.

Raadsel
Hoe de vrouw na drie dagen tot leven kon komen op de autopsietafel, blijft ook voor de hoofdarts Maksim Zayukov van het ziekenhuis in Tomsk een raadsel: 'Ik kan op dit moment niet verklaren hoe zoiets heeft kunnen gebeuren', aldus de man aan de Siberian Times.

'Deze procedure is routinewerk in ons ziekenhuis en het heeft altijd gewerkt: het moment van overlijden wordt altijd vastgelegd door de intensive care dokter. Er worden verschillende tests uitgevoerd. Dat gebeurt altijd voordat de familie op de hoogte wordt gebracht van het overlijden.'

'Uit het papierwerk bleek dat ze dood was, of zo leek het toch', gaat de woordvoerder van het ziekenhuis verder. 'De papieren konden niet zonder de toestemming van de arts ondertekend worden. We proberen uit te vissen wat bij Lyudmila gebeurd is.'

Door: Kristien Gijbels Morato 30-12-12 - 11:58